Een beter begrip van het effect van renaturisatie op de bodem
De overgang van landbouwgrond naar bos is een lang proces, en de effecten van renaturalisatie op flora en fauna zijn al uitgebreid bestudeerd.
We weten echter nog heel weinig over hoe de koolstofvoorraden in de bodem en de biodiversiteit reageren wanneer de natuur aan haar lot wordt overgelaten.
Het WILDCARD-project, waarbij 16 partners in 9 Europese landen betrokken zijn, probeert deze leemte op te vullen.
Door gegevens te verzamelen over bodemkoolstof en biotische gemeenschappen, met name met behulp van geavanceerde milieu-DNA-technieken (eDNA), wil het project een beter inzicht krijgen in hoe bodems reageren op renaturalisatie.
De gegevens die via het protocol voor bodembemonstering verzameld worden, zullen gebruikt worden om te bestuderen hoe het proces de koolstofopslag en biodiversiteit in verschillende Europese omgevingen beïnvloedt, met speciale aandacht voor representatieve locaties. Deze locaties zijn zorgvuldig geselecteerd om verschillende ecologische en klimatologische omstandigheden, landgebruik in het verleden en de tijd sinds het verlaten van de bodem te vertegenwoordigen, en waar aanvullende gegevens zullen worden verzameld als onderdeel van het WILDCARD-project.
(vertaald voor AnBeRo door lamoriniere.com - bron : forêt.nature)