De dichtheid van het bladerdak... een heel verschil !
Bosbedekking buffert het macroklimaat en speelt een belangrijke rol bij het beperken van de opwarming van de aarde. Een studie vergeleek het effect van opstanden met verschillende verhoudingen loof- en naaldbomen op het microklimaat in verschillende bossen in Zweden, België en Duitsland. Lucht- en bodemtemperaturen werden gedurende meer dan een jaar continu gemeten. Deze metingen werden gekoppeld aan het gebruik van een simulatiemodel.
De bosstructuur, en in het bijzonder de dichtheid (basisoppervlakte en openheid van de kroonlaag), verklaart het best de temperaturen die in de onderbouw gemeten werden, met een groter bufferend effect naarmate de basisoppervlakte toeneemt. Het aandeel loofbomen verbetert ook het bufferende effect, maar in mindere mate en alleen tijdens het groeiseizoen.
Een vergroting van het grondoppervlak verlaagt de gemiddelde bodemtemperatuur en de gemiddelde en maximale luchttemperaturen in de zomer.
Een toename van het grondoppervlak verhoogt ook de minimale luchttemperaturen in de zomer en winter en de gemiddelde luchttemperatuur in de winter. Deze buffercapaciteit van het bladerdak varieert ook met temperatuur, neerslag en wind.
Een nadeel van een hoog basisareaal zou de verduistering van de onderlaag kunnen zijn, wat de vernieuwing van soorten die niet goed tegen schaduw kunnen, in gevaar brengt. Een oplossing zou zijn om het basisareaal te vergroten met loofhoutsoorten die niet erg schaduw verdragen, zoals eiken of berken. Deze soorten hebben een bladerdak dat beter licht doorlaat en tegelijkertijd een temperatuurbuffer biedt die net zo effectief is als de meer schaduwrijke soorten.
De rol van de verticale structuur van de opstand op het microklimaat in de onderlaag moet nog volledig worden onderzocht.
Deze elementen bevestigen het potentieel van bossen om klimaatschuilplaatsen te bieden en de impact van de opwarming van de aarde op soorten en fenologie te verzachten.
Deze elementen bevestigen het potentieel van bossen om klimaatschuilplaatsen te bieden en de impact van de opwarming van de aarde op soorten en fenologie te verzachten.
Een nieuw pleidooi voor gemengde bos(bouw) met continue begroeiing...
(vertaald voor AnBeRo door lamoriniere.com - bron : forêt.nature)