Uitsterven van de Dunbekwulp : weer een verdwijning terwijl biodiversiteit instort...
De kans is van 96% dat de Dunbekwulp (Numenius tenuirostris) nu uitgestorven is...
Dit zijn de bevindingen van een onderzoek dat op 17 november is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift IBIS.
De Dunbekwulp is een soort wulp die iets kleiner is dan de Wulp (vergelijkbaar in grootte met de Regenwulp). Hij is te onderscheiden van de Regenwulp door zijn slankere silhouet en rechtere houding, en zijn fijnere, spitsere snavel.
Het verspreidingsgebied van de Dunbekwulp is slecht bekend, maar bevond zich uitsluitend in het Palaearctisch gebied. De soort broedde in Centraal-Azië en trok naar Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Arabisch Schiereiland om te overwinteren.
Het lijkt erop dat de soort in het verleden ook ten westen van de Oeral broedde. Overtrekkende vogels zijn in heel Europa gezien, vooral in Nederland en Bretagne. Maar de meeste waarnemingen buiten het broedseizoen vonden plaats in het overwinteringsgebied bij Merga Zerga, aan de Atlantische kust van Marokko.
De soort werd daar gezien tot 23 februari 1995, de datum van de laatste onbetwiste waarneming van de Dunbekwulp. Daarna werden enkele waarnemingen gemeld, maar zonder onweerlegbaar fotografisch bewijs. Sindsdien wordt er actief naar de soort gezocht, niet in de overwinteringsgebieden, maar in de broedgebieden. Er hebben verschillende expedities plaatsgevonden en honderdduizenden vierkante kilometers zijn verkend, helaas zonder succes...
Volgens de Koninklijke Belgische Liga voor Vogelbescherming is het uitsterven van deze soort grotendeels te wijten aan de vernietiging van zijn habitat.
Voor Europese ornithologen is deze verdwijning bijzonder symbolisch, omdat het de derde vogelsoort in de westelijke paleoarctische biogeografische zone is die wereldwijd uitgestorven is verklaard sinds 1500.
(vertaald voor AnBeRo door lamoriniere.com - bron : forêt.nature)