Het raadselachtige werk van regenwormen om C02 te verwijderen uit de bodem.
Bodemtype waarvan de bovenlaag rijk is aan humus is een kenmerk van de aanwezigheid van talloze regenwormen.
Regenwormen verteren een deel van het organisch materiaal, waardoor er meer voedingsstoffen vrijkomen in de bodem. En volgens onderzoek van Philipp de Jong, een promovendus aan het Zwitserse Federale Instituut voor Bos-, Sneeuw- en Landschapsonderzoek, ‘verwijderen’ regenwormen koolstof uit de bodem op verschillende manieren, afhankelijk van de soort.
Het natuurlijke samenleven van twee soorten, de gewone regenworm en de blauwe regenworm, zou ideaal zijn om een aanzienlijke hoeveelheid koolstof op te slaan. Er is echter nog weinig bekend over de totale impact van regenwormen op de bosbodem. Daarom probeert het Forest Floor onderzoeksproject licht te werpen op deze schimmige werkers.
Temeer daar regenwormen bijzonder kwetsbaar zijn voor mogelijke droogtes als gevolg van de opwarming van de aarde. Aangezien onze bodem een grotere koolstofopslagcapaciteit heeft dan levende organismen aan de oppervlakte, is dit onderzoek van vitaal belang voor de toekomst van onze planeet.
En, in tegenstelling tot wat je zou denken, reageren bodemorganismen niet op dezelfde manier op veranderingen als planten. Daarom kunnen ondergrondse processen niet alleen worden afgeleid uit waarnemingen aan de oppervlakte. Inzicht in het hele systeem is daarom essentieel als we de klimaatverandering willen aanpakken.
(Vertaald voor AnBeRo door lamoriniere.com - bron ForêtNature - Kittl B. (2024). Journée mondiale des sols: comment les lombrics « éliminent » le CO₂ dans le sol. WSL News, 05.12.2024.)