Grote verandering voor het Deense boslandschap : 10% van de landbouwgrond wordt bos !
Een grote verandering voor het Deense boslandschap
In juni zei de regering dat veehouders vanaf 2030 belasting zullen moeten betalen voor de broeikasgassen die hun koeien, schapen en varkens uitstoten. Dit is het eerste land dat dit doet omdat het zich richt op een belangrijke bron van methaanuitstoot, een van de krachtigste gassen die bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
De Deense regering gaat verder, en heeft mid januari een ambitieuze klimaatovereenkomst gesloten om de komende twee decennia een miljard bomen te planten en 10% van de landbouwgrond om te vormen tot bos...
De regering noemde de overeenkomst “de grootste verandering in het Deense landschap in meer dan 100 jaar”.
De regering noemde de overeenkomst “de grootste verandering in het Deense landschap in meer dan 100 jaar”.
“De Deense natuur zal veranderen op een manier die we niet meer hebben gezien sinds de wetlands in 1864 werden drooggelegd,” zei Jeppe Bruus, hoofd van het Deense Groene Tripartiete Ministerie, dat is opgericht om een groene deal te implementeren die in juni werd gesloten tussen boeren, de industrie, de vakbonden en milieugroeperingen.
Volgens de overeenkomst is er 43 miljard kronen ($6,1 miljard) gereserveerd om de komende twee decennia land van boeren te verwerven, aldus de regering.
Een stemming in het parlement over de overeenkomst wordt beschouwd als een formaliteit.
Op 250.000 hectare extra zouden Deense bossen groeien en nog eens 140.000 hectare, die momenteel worden verbouwd op klimaatschadelijke laaggelegen grond, moet worden omgezet in natuur. Momenteel is 14,6% van het land bedekt met bossen.