Wistjedatjes : hoe zit het met stikstof, koolstof of methaan ?

De drie belangrijkste broeikasgassen die zorgen voor de opwarming van de aarde zijn: koolstofdioxide (CO₂), methaan (CH4) en "lachgas" (N2O) / Stikstofoxiden (NOx).  

Koostofdioxide (CO2) ontstaat door verbranding van fossiele brandstoffen. 

Methaan (CH4) is een kleurloos en reukloos gas dat bestaat uit koolstof en waterstof (H).
Methaan komt vrij vanuit verschillende sectoren, zoals de veehouderij, teelt van rijst, vuilstort en het winnen van aardgas. Als broeikasgas is methaan zo’n 34 keer sterker dan CO₂, en zorgt voor ongeveer 20 procent van het broeikaseffect. Tijdens de levensduur van methaan is dat wel 80 tot 100 keer sterker dan CO2. Maar het voordeel is dat het snel verdwijnt. Het verminderen van de methaanuitstoot kan zorgen dat de concentratie van methaan in de atmosfeer daalt en dat daardoor het broeikaseffect zelfs afneemt.
En ja... bomen en vooral boomschors absorbeert methaan vanzelf, in bijzondere grote hoeveelheden.

En hoe zit het met stikstof eigenlijk?
Stikstof (N2) is een gas zonder kleur en geur dat overal in de lucht zit. Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Van zichzelf is stikstof niet schadelijk voor mens en milieu. Ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen, bestaat uit stikstof (N2)...
Stikstof is wel een essentieel onderdeel van chlorofyl, het pigment dat bomen in staat stelt om zonlicht om te zetten in energie via fotosynthese. Zonder voldoende stikstof kunnen bomen niet efficiënt fotosynthetiseren, wat hun groei en uiteindelijk hun overleving belemmert. 
Waarom is stikstof dan zo'n probleem?
Er zijn verbindingen met stikstof die schadelijk kunnen zijn, zoals ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx).
 
Zoals voor CO2 waarbij O2 helemaal geen probleem is en zelfs onmisbaar voor het leven, is dat met stikstof hetzelfde... N2 is geen probleem, maar te veel van NH3 of NOx in de lucht is slecht voor de natuur en slecht voor de gezondheid.


AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...

Populaire posts