Samenwerken aan natuurbeheer
Privébossen zijn sterk gefragmenteerd. Met een gemiddelde eigendomsgrootte van minder dan 5 hectare bezit maar liefst 2/3 van de particuliere eigenaren minder dan 1 hectare bos.
De motivatie voor bezitters van particuliere bossen is divers: naast emotionele verbondenheid, spelen ook de bescherming van biodiversiteit en de productie van hout een belangrijke rol.
Het beheer van deze kleinere bossen is essentieel, zowel voor de vermindering van broeikasgassen, het bevorderen van de biodiversiteit, als het voldoen aan de vraag naar hout. Helaas kampt men vaak met een gebrek aan effectief beheer en vernieuwing, wat wordt verergerd door de versnippering van eigendom.
Voor kleine eigenaren blijkt professioneel beheer vaak moeilijk bereikbaar. Het ontbreken van goed beheer leidt echter vrijwel altijd tot hogere kosten. Bovendien bemoeilijkt de klimaatverandering de situatie, waardoor het voor eigenaren steeds lastiger en risicovoller wordt om zelfstandig beheer uit te voeren. Duurzaam en efficiënt bosbeheer vereist kennis en ervaring, wat voor velen een uitdaging is.
Toch is het mogelijk om kleine bossen op een duurzame en op maat gemaakte manier te beheren, mits we rekening houden met de uiteenlopende motivaties van de eigenaren. Een veelbelovende oplossing is het groeperen van eigenaren, zodat het beheer collectief kan worden aangepakt.
Stichting AnBeRo - Grensoverschrijdend biodiversiteit, in diversiteit.
We fungeren als een samenwerking van en voor particuliere natuurbezitters in het westelijk grensoverschrijdend gebied tussen Nederland en België.
We vertegenwoordigen onze belangen bij de lokale partners en andere organisaties. We delen kennis, best practices en ervaringen, en creëren mogelijkheden voor samenwerkingen. Daarnaast bieden we een toegankelijk contactpunt in het veld, waar deelnemende particulier eigenaren van natuur terecht kunnen voor ondersteuning en advies.