Alles weten over de relatie tussen de bomen en methaan ...

Bomen absorberen methaan op grote schaal!
Foto credit. vadimgouida/Adobe Stock

Methaan is een van de broeikasgassen die het meest wordt uitgestoten in de atmosfeer door menselijke activiteiten. Bomen stoten ook een deel ervan uit en verschillende studies die deze stromen hebben geanalyseerd in bosecosystemen die over het algemeen koud of nat zijn, hebben een positieve balans aangetoond, d.w.z. een netto-uitstoot van methaan in de atmosfeer.

We wisten al dat bacteriën op boomschors in staat zijn om dit gas te onderscheppen als energiebron (methanotrofie). Er zijn zojuist nieuwe resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat is uitgevoerd in verschillende bostypen (tropisch, gematigd en boreaal), waaruit blijkt dat bomen op grote schaal methaan absorberen. Hier zijn enkele belangrijke punten uit het onderzoek:
Sommige niet-ondergedompelde bosecosystemen hebben een negatieve methaanfluxbalans, d.w.z. een netto opname van het gas (methaanput).
Als het schorsoppervlak van alle bomen op aarde op de grond zou worden uitgespreid, zou dat het equivalent van het aardoppervlak bedekken, waardoor het een belangrijke methaanput zou worden.
De capaciteit om methaan te absorberen neemt toe met de oppervlakte van de stammen en dus met de leeftijd van de bomen.
Tropische en subtropische biomen leveren de grootste bijdrage aan het opvangen van methaan omdat de warmte de activiteit van methanotrofe bacteriën bevordert.


Bron : forêt.nature - vertaald voor AnBeRo door www.lamoriniere.com
Gauci V., Rao Pangala S., Shenkin A. et al. (2024). Global atmospheric methane uptake by upland tree woody surfaces. Nature 631 : 796-800.

Populaire posts