Hoe zit het met de Potentiële Biodiversiteitsindex

Het laatste nummer van Forêt & Innovation magazine (FR) wijdt een volledig verslag aan de Potentiële Biodiversiteitsindex (PBI), waarin de balans wordt opgemaakt na 15 jaar ontwikkeling en gebruik van dit praktische hulpmiddel. 
Crédit photo Forêt.Nature

Ter herinnering, het doel van de PBI is om het potentieel van een bosopstand te beoordelen om verschillende soorten te ondersteunen die verbonden zijn met bomen en het bos, gebaseerd op de score van tien sleutelfactoren.
Het is snel en gemakkelijk te gebruiken door beheerders, waardoor het gemakkelijker wordt om biodiversiteit te integreren in het dagelijkse bosbeheer.

Vandaag de dag is de PBI het onderwerp van partnerschappen in 16 landen in Europa en het Middellandse Zeegebied, met een nieuwe versie die op internationaal niveau geharmoniseerd is. Recente ontwikkelingen zijn onder andere de ontwikkeling van een scoremethode op boomniveau die gebruikt kan worden voor alle soorten opstanden en beheer. De methode kan gebruikt worden voor alle soorten opstanden en beheer, en maakt het mogelijk om het belang van een specifieke boom voor het herbergen van biodiversiteit snel te beoordelen.

De relevantie van de PBI is ook beoordeeld door middel van wetenschappelijke kalibratiestudies. Hieruit blijkt dat dit educatieve instrument een vrij relevante indirecte indicator is voor het beoordelen van variaties in soortenrijkdom of soortensamenstelling voor een groot aantal taxonomische groepen. Tot de groepen die het beste correleren met de scores of elementen die in de PBI geteld worden, behoren verschillende taxa die afhankelijk zijn van de vegetatie (wantsen, heteroceranen), dood hout (saproxylose kevers, polyporen) of bodem (flora, carabide kevers) compartimenten van het bosecosysteem.


Bron : Forêt.Nature - vertaald door www.lamoriniere.com
Gonin P. & Larrieu L. (2024). Dossier “ Indice de Biodiversité Potentielle : Bilan après 15 ans d'évolution et d'utilisation ”. Forêt & Innovation 9: 6-54.

Populaire posts