Impact van het beheer van de onderlaag op het microbiele werking van het bos

Dit nieuwe onderzoek heeft als doel om de invloed van het beheer en de bemesting van de onderlaag op bepaalde ecosysteemfuncties van bossen (productiviteit van bomen, afbraak van organisch materiaal, koolstofopslag) te meten. 

De onderzoekster voerde haar studie uit in twee opstanden van zeedennen, de ene op droge heide en de andere op natte heide.

De resultaten varieerden aanzienlijk afhankelijk van de context:

  • Verwijdering van de ondergroei had een zeer sterk effect op het microklimaat in beide ecosystemen (grotere amplitude in de droge heidecontext).
  • Op natte heide, waar de beperkende factor voedend is, verhoogde het verwijderen van de voedingsbeperking door bemesting of door het verwijderen van de ondergroei de bovengrondse biomassaproductie, maar had weinig of geen effect op de bodemprocessen.
  • Op droge heide leidde het verwijderen van de ondergroei tot een aanzienlijke toename van de dennengroei, waarschijnlijk door de vermindering van de concurrentie om hulpbronnen, vooral tijdens de eerste jaren.
  • Het beheer van de ondergroei had een echt negatief effect op de koolstofvoorraden in de bodem, aangezien de soorten waaruit de ondergroei in droge heide bestaat (Ericaceae) de neiging hebben om de accumulatie van organisch materiaal te bevorderen. Dit negatieve effect ging gepaard met een lagere activiteit van de microbiële gemeenschap in de beheerde percelen.


#AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...

Populaire posts