Hoe ervaren we afstervende bossen?


Crédit photo. Adobe Stock
Het grote publiek maakt zich al jaren zorgen over de achteruitgang van bossen. De media hebben ook de neiging om deze bezorgdheid te vergroten, vooral onder jongeren. De krantenkoppen richten zich meer op de kortetermijneffecten van bossterfte, met als doel zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.

Sinds de jaren 1980 is er echter een geleidelijke verschuiving geweest van het 'medische' taalgebruik uit die tijd naar een taalgebruik dat meer representatief is voor de huidige wetenschappelijke gemeenschap. Journalisten gebruiken nu meer media en de exacte locatie van de aangetaste opstand wordt vaak vermeld.

De wetenschappelijke benadering van bossterfte is in de loop der tijd ook geëvolueerd: er wordt nu rekening gehouden met het hele socio-ecosysteem. Wetenschappers proberen de samenleving te informeren over de verschillende componenten van de gezondheid van bossen. Door alle betrokken spelers bij de discussies te betrekken, wordt een meer reflectieve en proactieve benadering van de huidige problemen mogelijk.

Door samen na te denken en het debat aan te gaan met de wetenschappelijke, media- en politieke gemeenschappen kunnen we ontsnappen aan de toenemende “eco-angst” en evolueren naar een bos dat veerkrachtiger is tegenover toekomstige achteruitgang.
Bron : Forêt.Nature
Bréda N.(2024). Du concept de vulnérabilité à la perception des dépérissements forestiers par la société. Revue forestière française 75(2) : 137-147.
Vertaald door www.lamoriniere.com

#AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...

Populaire posts