Microklimaat van bossen vs. Wereldklimaat
Duitse en Roemeense onderzoekers hebben het microklimaat van beuken- en eikenbossen bestudeerd en ontdekt dat beukenbossen een betere bescherming bieden tegen de opwarming van de aarde.
Bossen die gedomineerd worden door beuken hebben een aanzienlijk natter en koeler klimaat in het bos.
Metingen van de luchttemperatuur en relatieve vochtigheid tussen beukenbossen en thermofiele eikenbossen laten het volgende zien:
- De schaduwlaag in eikenbossen is tot 3°C warmer in beukenbossen.
- De relatieve vochtigheid is gemiddeld 4% lager in de schaduwlaag van eikenbossen dan in beukenbossen.
De beuk lijdt momenteel in veel delen van Europa onder droogte. Als gevolg daarvan krimpt zijn zuidelijke verspreidingsgebied en migreert hij naar noordelijke, hooggelegen gebieden. Zo'n verandering in vegetatie verandert niet alleen de structuur van het bos en de soortensamenstelling, maar verandert ook fundamenteel het klimaat in het bos, waarbij van een koele, vochtige omgeving wordt overgestapt naar een warmere, meer droge omgeving.
Gematigde eikenbossen in Europa vormen vaak gemengde bossen met andere loofbomen zoals haagbeuk, linde en es, die meerlagige kronen kunnen vormen met relatief hoge bladoppervlakte-indices en een lage kroonbedekking. Wanneer eiken echter dominant zijn, dringt de zonnestraling gemakkelijker door het bladerdak omdat de onderste kroon van de boom bij deze soort zeer slecht ontwikkeld is.
Deze bevindingen ondersteunen de noodzaak om soorten te mengen, verticale gelaagdheid van vegetatielagen aan te brengen en grootschalige ingrepen die een aanzienlijke impact hebben op het bosmilieu te beperken, zelfs op korte termijn.
Hier de link naat het gepubliceerde artikel (in het Engels)
Hier de link naat het gepubliceerde artikel (in het Engels)
Source : ForestNews - vertaald door www.lamoriniere.com