GMBD beheer van eiken, beuken en douglassparren

Crédit photo : Adobe Stock
Een analyse van het AFI-netwerk (Association Futaie Irrégulière) in de Grande Région (AFI is een vereniging naar Frans recht, opgericht in 1991 door een groep particuliere bosbouwconsultants) biedt nuttige benchmarks voor bosbeheerders. 

Als onderdeel van het Interreg Askafor project heeft AFI gerichte resultaten van haar monitoringsystemen verstrekt om gemeenschappelijke trends voor bosbeheer te identificeren. Het volledige rapport is beschikbaar voor drie soorten: eiken, beuken en douglassparren, en is beschikbaar op askafor.eu (in het Frans).

Het rapport wordt voor elke soort in drie delen gepresenteerd.
Dendrometrisch rapport: beheer van het groeiende bestand, verdeling van verwijderingen, kwaliteitsbeheer, beheer van de onderlaag en natuurlijke regeneratie.
Economische beoordeling: geldstromen, kapitaalontwikkeling en rotatie.
Ecologische beoordeling: dood hout en dendromicrohabitats.

De AFI-systemen laten zien dat GMBD (gemengde bosbouw met doorlopende bedekking) een leefbare methode is met tal van voordelen voor het beheer van de eikenbossen, zowel in economisch als in ecologisch opzicht.

Deze resultaten illustreren het belang van adaptief en continu beheer op basis van de observatie van de natuurlijke dynamiek.

Hierbij het dossier (FR) in pdf versie (askafor.eu) 

(Bron : Forêt.Nature - vertaald door www.lamoriniere.com 
Méheux B., Martin-Bellier M.-L., Lacombe E., Sanchez C., Tomasini J. (2024). La sylviculture mélangée à couvert continu dans la Grande Région. Synthèse de la gestion des chênes sessile et pédonculé dans le réseau AFI. Forêt.Nature 171 : 57-66.)


#AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...

Populaire posts