Elk boomsoort heeft een eigen strategie als het warm wordt
Otewel, een boeiend studie waarbij de grove den, spar, zomereik en beuk in kassen werden onderworpen aan verschillende niveaus van waterstress om de impact van droogte op hun fotosynthetische activiteit en hun niveau van wateropname uit de grond te testen.
Tijdens het experiment beperkten de zaailingen van de grove den en de spar hun wateropname en stopten met fotosynthetiseren bij grondwaterniveaus die nog steeds relatief hoog waren, terwijl de zaailingen van de eik en de beuk sneller grondwater verbruikten, maar doorgingen met fotosynthetiseren tot een niveau van ernstige droogtestress.
De snelle jonge groei van loofbomen is een strategie waardoor ze beter kunnen concurreren tegen kruidachtige, struikachtige en arborescente concurrentie. In het experiment leidde dit echter tot een groter waterverbruik en eerder lijden onder droogte dan de meer waterefficiënte zaailingen van zachthout.
Het onderzoek toont aan dat de vier bestudeerde soorten verschillende strategieën gebruiken voor het gebruik van bodemwater in het jeugdstadium. De grove den bespaart water en gaat door met fotosynthese tot het waterpeil in de bodem vrij laag is, waardoor de zaailingen een betere overlevingskans hebben in geval van droogte. Eiken is de grootste waterverbruiker, maar stopt alleen met fotosynthese bij ernstige droogte. Het hoge waterverbruik kan worden toegeschreven aan het behoud van de hoge transpiratiesnelheid (openen van de huidmondjes en fotosynthese) in gematigde droogteomstandigheden. De beuk vertoont een intermediair gedrag en verbruikt minder water dan de eik, maar stopt de fotosynthese sneller wanneer de grond uitdroogt.
Naaldhout heeft dus gekozen voor een strategie om waterstress te vermijden, terwijl loofhout een zekere tolerantie voor droogte vertoont en kiest voor een efficiënt gebruik van het beschikbare water.
Het gedrag van eiken en beuken zou hen betere kandidaten maken in de context van klimaatverandering, maar ook de grove den heeft zijn voordelen.
Deze resultaten moeten nu bevestigd worden onder natuurlijke omstandigheden en over langere perioden.
(Source Forêt.Nature - traduit par www.lamoriniere.com
Niemcczyk M., Thomas B.R. et Jastrzebowski S. (2023). Strategies for difficult times: physiological and morphological responses to drought stress in seedlings of Central European tree species. Trees 37 : 1657-1669.)
#AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...