Bij elke vorm van verstoring geldt: langzaam en intensief is de beste manier!

Inzicht in de specifieke kwetsbaarheid van boomsoorten voor verstoring is essentieel voor het voorspellen van de evolutie van onze bosecosystemen in de context van klimaatverandering. 

Crédit photo : Forêt.Nature
Met behulp van gegevens van nationale inventarisaties in Frankrijk, Spanje en Finland hebben onderzoekers de waarschijnlijkheid van sterfte van 40 Europese boomsoorten gemodelleerd op basis van verschillende parameters. 

De studie toont aan dat de kwetsbaarheid van soorten voor verstoring vrij goed kan worden verklaard door een combinatie van verschillende kenmerken:
Weerstand tegen brand is bijvoorbeeld gekoppeld aan de grootte van de boom: kleine bomen zijn minder bestand tegen brand dan grote. Brandgevoelige soorten hebben ook een dunne schors, zijn niet erg schaduwverdragend en hebben een hoge C/N-verhouding in hun bladeren.
Stormgevoelige soorten hebben een hoge hoogte/diameterverhouding op 1,30 m (H/d), een lage houtdichtheid en een hoge hoogtegroei.
Bij zachthout neemt de kwetsbaarheid voor stormen toe met de schaduwtolerantie, en neemt de kwetsbaarheid voor brand af met de houtdichtheid.
Ongeacht het type verstoring zijn naaldhoutsoorten het meest kwetsbaar en loofhoutsoorten, voornamelijk van het Quercus geslacht, het minst.

Het onderzoek identificeerde belangrijke relaties tussen de functionele eigenschappen van soorten en hun kwetsbaarheid voor verstoring, waardoor betrouwbaardere voorspellingen kunnen worden gedaan over de evolutie van de structuur en samenstelling van toekomstige bossen op een brede ruimtelijke schaal. Er wordt een synergie gevonden tussen strategieën die leiden tot een hoge weerstand tegen verschillende verstoringen en verschillende eigenschappen zoals een hoge houtdichtheid of lage groei. Een hoge houtdichtheid beperkt bijvoorbeeld de verspreiding van rot in bomen die door verstoring gewond zijn geraakt, verhoogt de weerstand tegen cavitatie in het xyleem en daarmee de weerstand tegen droogte. 

Onderzoekers merkten op dat de meeste eigenschappen die geassocieerd worden met een hoge kwetsbaarheid voor verstoring, kenmerken zijn van productieve soorten.
Bosbouwers kunnen daarom verwachten dat de selectie zich in de toekomst zal richten op minder productieve maar meer resistente soorten. 


(Bron Forêt.Nature - vertaald door www.lamoriniere.com
Barrere J. et al. (2023). Functional traits and climate drive interspecific differences in disturbance induced tree mortality. Global Change Biology 29(10) : 2836-2851.)

#AnBeRo, #biodiversiteit, #Natura2000, #particuliergrondbezit, #natuur, #natuurbeheer, #natuurbehoud, #fauna, #flora, #historischlandschapsbeheer, ...

Populaire posts